Extra netto: bereken het zelf!

De tax shift betekent extra netto voor iedereen. Doe zelf de test!
Voer je BRUTO maandloon in en ontdek hoeveel extra nettoloon je per maand krijgt.

extra nettoloon per maand
Gelieve een brutoloon tussen 1.500 en 10.000 euro in te geven.
De simulator berekent het effect op de basisbelasting zonder rekening te houden met fiscale aftrekken en de gezinssituatie.

Een tax shift is -zoals het woord zegt- een verschuiving van belastingen. Om de lasten op arbeid te kunnen verlagen zijn er inkomsten nodig, anders zou de begroting ontsporen. Die inkomsten worden gehaald uit belastingen die de groei van de economie minder verstoren, zoals belastingen op milieuvervuiling of ongezonde producten en belastingen op consumptiegoederen. In de tax shift zitten ook een aantal maatregelen die de rechtvaardigheid van onze belastingen verhogen, zoals de zogenaamde Kaaimantaks, de bankentaks, de diamanttaks, de hogere roerende voorheffing en de opgedreven strijd tegen fiscale fraude.

Maar de tax shift is eigenlijk meer dan gewoon een verschuiving, het is een belastingverlaging.

Dat komt doordat een stuk van de tax shift gefinancierd wordt met besparingen op de overheid zelf. Door de overheid efficiënter te laten werken, sparen we geld uit. Geld dat wordt gebruikt om de belastingverlagingen te betalen.

De belastingverlagingen zijn altijd groter dan de nieuwe inkomsten voor de staat die er tegenover staan.

De tax shift verlaagt dus niet alleen belastingen voor burgers en bedrijven. Ook de totale fiscale druk en het overheidsbeslag nemen af.